Begravningsetikett

När någon går bort känns det alltid väldigt tungt och jobbigt för många, framförallt för de närmast anhöriga. Det är viktigt att ta sig tid och tillåta sig själv att sörja den bortgångne. Som vän, kollega eller släkting är det aldrig fel att uttrycka sina med känslor och fråga hur den närstående mår. Man deltar i sorgen och beklagar förlusten av den som är död.
Vid begravningen finns det några saker som är värda att tänka på som gäst.

I kyrkan

När man anländer till kyrkan visar man respekt för den som är död genom att gå uppför altargången, stanna någon meter framför kistan och bocka, kvinnor kan niga. Därefter vänder man och går till sina platser i kyrkan.

Var ska man sitta?

I kyrkan är bänkarna längst fram, sett från ingången, platsen för de närmast anhöriga, d.v.s. familjen och släkten. Vänner och bekanta sitter oftast på den motsatta sidan.

Blommor

Det går bra att bära med sig blommor eller krans, men kom i ännu mer god tid så att anordnaren kan ordna med dessa vid kistan, alternativt att skicka blommorna i förväg här. Om du inte kan närvara så på själva begravningen och visa din vördnad, så kan det vara ett alternativ att skicka blommor till ceremonin eller till någon anhörig.

Klädsel

På begravningar är det alltid mörk klädsel som gäller om inget annat har specificerats t.ex. ljus klädsel. Det som inte lämpar sig för begravning är barbent, urringad eller ärmlös klädsel. Barn som är upp till tonåren behöver inte ha mörk klädsel, det räcker att ha diskreta kläder.

Far, son, bror, far- och morförälder, svåger, svärfar, måg och syskons söner har vit slips till vit skjorta. Andra manliga gäster, med undantag av de som ska bära kista, har svart slips.

Borgerlig begravning

Vid borgerliga begravningar finns det inga direkta regler kring etiketten. Klädseln är efter den  avlidnes önskemål om sådana finns annars klär man sig som man själv anser vara lämpligt.