Vad kostar en begravning?

Vad en begravning kostar är självklart beroende på hur man vill utforma begravningen. Det finns egentligen ingen gräns för hur mycket en begravning kan kosta.

Så mycket kostar en snittbegravning

Enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund kostar en snittbegravning ca 27 000 kronor, då räknar man inte med gravsten, dödsannons och eventuella juridiska kostnader så som bouppteckning, bodelning och arvskifte.

Begravningsbyråer tar vanligtvis en arbetskostnad på 5 000-15 000 kronor. Arbetskostnaden baseras på kontakt med kyrkor, skatteverket och viss koordinering. Utöver denna administrativa avgift består kostnaderna av transporter och hantering av den avlidne, representation från byrån vid begravningen och olika typer av produkter så som till exempel kista (som krävs för alla begravningar), urnor, blommor, dödsannonser och begravningsprogram. Priserna skiljer sig markant mellan olika begravningsbyråer och mellan olika orter. Priserna vara högre på mindre orter eller förorter till större städer där det i många fall inte finns någon konkurrens. Det är därför viktigt att du som kund jämför de olika alternativen för att se vad som passar dina behov bäst.

Mer begravning för pengarna

Merparten av våra kunder sköter planeringen via internet och telefon tillsammans med våra rådgivare. Tack vare det kan vi erbjuda kvalitativa och vackra begravningar till priser som utmanar hela branschen. Med Funera får du mer begravning för pengarna. Priserna kan skilja sig något mellan olika orter men då framförallt för att Funeras kostnader varierar beroende på var i landet Funera har sin verksamhet, framförallt då transportsträckorna kan vara längre på vissa orter.

Vem betalar för begravningen?

”Kostnaderna för begravningen tas normalt ur dödsboet, inte från de efterlevande. Om det saknas tillgångar i dödsboet kan de efterlevande ansöka om bidrag från kommunen.” (Källa SBF)

Kontakta oss så hjälper vi dig att ansöka om bidrag från kommunen.

Planera en begravning Vad ingår i begravningsavgiften?

Planera begravning

Planera begravning på egen hand med vårt planeringsverktyg. Du ser direkt vad begravningen kommer att kosta och kan enkelt anpassa den efter era önskemål.

bouppteckning

Bouppteckning

Bouppteckning måste göras innan arvskifte. Vissa tycker att det är krångligt och föredrar att lämna över detta till någon utomstående. Funera erbjuder hjälp genom sina egna jurister för utförande av bouppteckningar och arvskifte.

Läs mer om bouppteckning

Vi hjälper dig med begravningen

 • Linus Almqvist
  Linus Almqvist
  Regionsansvarig Norrland
 • Charlotte Wistrand
  Kundtjänstchef, ansvarig för transport, begravningsverksamhet och utlandstransporter
 • Dennis Jillvert
  Grundare
 • Claes Rainer
  Senior Jurist - Tvistemål
 • Karin Börjesson
  Regionsansvarig Värmland, Halland
 • Håkan Ramsin
  Grundare
 • Lars Stålhös
  Ekonomichef - Kundtjänst ekonomifrågor
 • Julia Karniouchina
  Ekonomiassistent - Kundtjänst ekonomifrågor
 • Kristin Börjesson
  Regionsansvarig VG
 • Pernilla Krans
  Regionsansvarig Östergötland, Jönköping, Kronoberg
Vill du prata med en rådgivare?