Ordna begravning själv

129825917Funera har gjort det enkelt för dig genom att strukturera allt du behöver för din begravning i en bokningsprocess. Bokningsprocessen är uppdelad i två delar: Produkt- och tjänsteval samt önskemål om lokal och gravplats. När du väl har startat processen under ”Boka begravning själv” så behöver du bara gå från steg till steg och avsluta med att skicka order.

Vid behov av hjälp, kontakta Funeras kundtjänst.

Viktigt att känna till:

– Enligt lagen så måste den avlidne vara i jorden eller kremeras en månad efter dödsfallet. Tänk på detta då ni bestämmer datum för ceremoni.

Om de anhöriga känner sig stressade över ceremonin så kan ett alternativ vara att kremera den avlidne innan ceremonin.

– Många väljer att kremera sin anhörige innan ceremonin för att kunna skjuta på ceremonin.

Under rubrikerna nedan hittar du information om bokningsprocessens olika delar.

Om du känner att du vill ha hjälp att anordna/boka begravningen så ring vår kundtjänst. De hjälper dig boka ceremoni, transport och beställa de varor och tjänster du vill ha. Innan du börjar boka kan det också vara bra att läsa om begravningar under fliken ”OM BEGRAVNINGAR”.

Ceremoni

1. Transport och ceremonilokal

I transporten ingår hämtning och svepning från platsen där den avlidne ligger nu, transport till ceremonilokal och sedan vidare till kremering eller gravplats.

Vi hjälper gärna till med bokning av ceremonilokal, oavsett om det är kyrka, moské, kapell, synagoga eller tempel. Det är bra att ha lite framförhållning vad gällande datum för ceremoni då tiderna för ceremoni kan vara upptagna inom den närmaste veckan.

Vill du anordna en borgerlig begravning så kan du utnyttja kapell eller lokaler som kommunen innehar. Om du vill välja en egen lokal så måste du stå för lokalkostnader själv samt en eventuell förrättare. Vi har ett register över lämpliga officianter och kan hjälpa till att välja någon som passar just er.

2. Representation och iordningställande av ceremonilokal

En av våra representanter brukar alltid vara med under ceremonin. Denna representant hjälper dig göra ordning inför begravningen. Tar fram ljusstakar, tänder dessa, ställer blommor på plats och hälsar gästerna välkomna. Om du känner att du kan göra detta själv så finns även Funeras kundtjänst tillgänglig både före och under ceremonin som stöd.

3. Kista och urna

Vid en begravning behöver man alltid ha en kista, oavsett om man ska ha någon ceremoni eller om man ska ha en så kallad direktkremation utan föregående ceremoni.

Om man efter kremering ska gravsättas i en urngrav så bör man ha en urna, vid gravsättning i minneslund så är detta inte nödvändigt.

4. Begravningsblommor

När du valt kista så kan du välja om du välja om du vill ha en kistdekoration. Det kan vara ett bårtäcke eller blommor. Bårtäcket erhålls ofta kostnadsfritt från församlingen. Du kan även beställa kransar och andra typer av blomsterdekorationer.

5. Musik

Organist ingår vid Svenska kyrkans begravningar och du kan diskutera musik med din präst eller kyrkogårdsförvaltningen. Vill du ha inspiration och förslag på passande musik kan du hitta det här. Vill du ha annan musik, sångare eller dylikt så kan du boka det till exempel: här.

6. Begravningsprogram

Under ceremonin i kyrkan eller kapellet önskar många att ha ett program så man kan följa med i ordningen och även så att man kan spara programmet som ett fint minne av ceremonin.

7. Dödsannons

Det kan vara fint att hedra minnet av den avlidne med en dödsannons i en tidning. Vi erbjuder en tjänst där du själv kan utforma en dödsannons och välja tidning för publicering för att kunna se exakt vad annonsen skulle kosta. Denna tjänst hittar du här.

Minnesstund

Minnesstunden bokas separat och många församlingar har speciella lokaler där minnesstund kan hållas. De har ofta också egna cateringlösningar. Vill du ha hjälp med att boka en minnesstund så kan du tala med Funeras kundtjänst.

Gravplats

Det sista du behöver göra är att lämna önskemål om gravsättning såsom minneslund eller kistgrav och på vilken begravningsplats.

 

Ring kundtjänst vid frågor annars är det bara att börja boka begravningen        Boka Begravning