Bra att veta om judiska begravningar

En judisk begravning bör ske så snart som möjligt. Begravningsceremonin utförs av en kantor eller en rabbin och äger rum vanligtvis i en synagoga eller i ett kapell. En judisk begravning får inte äga rum på sabbaten eller på någon av helgdagarna. Kroppen genomgår en religiös tvagning innan den läggs i en enkel och helst metallfri kista.

Enligt tradition är judiska begravningar endast jordbegravningar men vissa mer liberala församlingar accepterar en kremationsbegravning. Blommor används vanligtvis inte vid en judisk begravning, oftast används ett bårtäcke med davidsstjärnan. Det är vanligt att man i stället för att ge blommor uppmanas att ge ett bidrag till välgörenhet. Efter bön bärs kistan till graven. När kistan har sänkts ner i graven går de sörjande fram till graven och lägger tre skopor sand eller jord på kistan. Enligt tradition inleds ett sorgeår efter begravningen. Sorgeåret avslutas med stenavtäckning på årsdagen av dödsfallet och platsen för graven ses som helig mark.

Vi på Funera har en stor erfarenhet av judiska begravningar och är väl insatta i de rutiner som omger en judisk begravning. Klicka på knappen ”planera begravning” för att börja planera och få en överblick över de tjänster och produkter som finns.

Planera begravning

Om ni har några frågor eller funderingar når ni oss via mail eller på 010-10 10 350.